Poručite nakit putem naše internet prodavnice
ili na broj telefona 060/157-7553.

Korpa
0 Artikala - 0,00 Din.
Vaša korpa je trenutno prazna!

Hristovo raspeće

3000,00 Din.

Opis artikla

Христово распеће представља реплику крста на коме је разапет Исус Христ а који је приказан на фресци Христово распеће у манастиру Студеница. Фреска Христово распеће или како је још зову Студеничко распеће једна је од најзначајнијих и уметнички најсавршенијих фресака. Она је данас светски познати симбол студеничког фрескосликарства. Монументална и потресна слика Христовог распећа налази се у наосу цркве посвећене пресветој Богородици и заузима средишњи део западног зида. Као и остале старе фреске у манастиру датира из 1208/9 године.

Kol:

Крст Милости и Опроштаја

Христово распеће представља реплику крста на коме је разапет Исус Христ а који је приказан на фресци Христово распеће у манастиру Студеница. Фреска Христово распеће или како је још зову Студеничко распеће једна је од најзначајнијих и уметнички најсавршенијих фресака. Она је данас светски познати симбол студеничког фрескосликарства. Монументална и потресна слика Христовог распећа налази се у наосу цркве посвећене пресветој Богородици и заузима средишњи део западног зида. Као и остале старе фреске у манастиру датира из 1208/9 године.

Симбол победе над смрћу

Христово распеће је симбол победе добра над тамом, живота над смрћу. Означава и почетак новог живота у светлости наспрам живота у греху. Божански сјај Христовог васкрсења обасјава све људе и позива их да буду светлост, да никад не клону духом, па чак и у најтежим животним околностима. Христово распеће симболише узвишење, подсећа човека да у сваком тренутку тежи врлини, позитивним мислима и емоцијама. Он је подсетник бесмртности и вечног живота. Смрт не постоји, постоји само промена светова и бесконачни живот уз Господа у срцу. Христ је умро за наше грехе, немамо се чега бојати. Треба само да будемо захвални и достојни његове жртве кроз настојање да живимо у добру и изградимо најбољу верзију себе.

Студенички живопис

Студеница се убраја у један од најлепших манастира у Србији. Саградио га је велики жупан Стефан Немања, у монаштву Симеон, крајем 12. века, а његове мошти почивају у самом манастиру. Манастир се налази у близини места Ушће, код Краљева. Окружен је масивним бедемом са две одбрамбене кружне куле које представљају главни улаз. Манастирски комплекс састоји се од четири цркве, чувене Богородичне цркве, Краљеве цркве, цркве Никољаче и још једне цркве очуване у темељима. Манастир је богато живописан заслугом Светог Саве, Немањиног најмлађег сина, који је манастиром управљао у првим деценијама 12. века. У том периоду Студеница је постала верски и културни центар средњовековне Србије.

Као игуман Студенице, Свети Сава је организовао живописање манастира, довео је сликаре, одредио распоред зидних слика и надгледао радове. О том подухвату говори студенички натпис на старом српском језику из 1209. године. На натпису се помиње ктитор Студенице – жупан Стефан Немања као монах Симеон, као и сва три Немањина сина: српски жупан Стефан, кнез Вукан, а на крају Свети Сава помиње и себе. Фреске у унутрашњости главне цркве су доста добро очуване а најлепша и најдрагоценија међу њима је фреска Христово распеће.

Чудесна фреска Христово распеће

Фреска Христово распеће представља сложену иконографску целину богату симболима где сваки детаљ прича своју причу. Не само због теме Христовог страдања на крсту, већ и због чудесне енергије која из ње зрачи, фреска буди код посматрача најдубља осећања. Међутим, та осећања нису ни тужна, ни обесхрабрујућа. Она се једном речју могу описати као величанствена. Јер управо је такав био Христов живот и пут. Његово страдање у име свих људи и грешника говори о величанствености и човекољубљу његовог бића. Ако вам испред ове фреске и потеку сузе, то ће бити сузе ганућа и захвалности, а још више сузе олакшања услед сазнања да нас Христ тако снажно и безусловно воли.

Осим Христа на крсту, на фресци се налази Богородица и јерусалимске жене са једне стране, апостол Јован и фигура војника са друге стране. У ову потресну сцену уведени су и уплакани анђели, пророци са развијеним свицима а све то употпуњено је звездама на азурноплавом небу. Византијско-плава боја доминира на овом ремек делу и ствара осећај јединства са универзумом и Богом. Фреска Христовог распећа, тематски представља једну од дванаест фрески из циклуса великих празника. Остале нису сачуване.

Победа духа над телом

Христова жртва као залог нашег спасења говори о праштању, прихватању, разумевању а пре свега о љубави према ближњем свом. Људима је дата јасна порука да је живот вечан, да је човек бесмртан, да све што треба да урадимо за своје спасење је да волимо. Христос је све наше грехе преузео на себе. Има ли већег доказа љубави?

Фреска Христово распеће представља победу духа над телом, љубави над мржњом, племенитости над самољубљем. Дух и душа нас чине Божијим делом а не тело. Симболично, ова фреска представља и победу духовности над материјализмом сваке врсте. Свако ко стане пред фреску Христовог распећа осећа дубоки мир и спознају да ће све бити добро.

За опроштај и чишћење од сваког греха

Христово распеће треба да носе сви који желе да опросте и да им се опрости, да не греше више и иду путем Божије светлости. Ношен на грудима, овај крст штити нас од свих духовних и телесних искушења, опасности и замки.

Онај ко носи Христово распеће обасјан је Божијом светлошћу

Top